TEKSTİL, GİYİM, AYAKKABI VE DERİ BÖLÜMÜ

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Tekstil ve Hazır Giyim sektörünün ihtiyaç duyduğu üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, etik değerlere duyarlı, gelişime açık ve güçlü iletişim becerisine sahip teknik eleman yetiştirmektir.

Tekstil ve Hazır Giyim endüstrisi için sanayinin güncel ihtiyaçlarına cevap verebilen çok disiplinli çalışabilme, çözüm üretebilme yetenekleri güçlü, sosyal ve kültürel yönden kendini geliştirmiş nitelikli  tekniker yetiştiren, konusunda lider bir eğitim-öğretim kurumu olmak en temel vizyonudur.

 

TARİHÇE

Bölümümüz Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2002 yılında ikinci öğretim eğitimi vermek üzere kurulmuştur. 2006 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde birinci öğretim eğitimine de başlanmıştır.

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Tekstil, Giyim, Ayakkabı ve Deri Bölümü bünyesinde yer alan Tekstil Teknolojisi Programı, tekstil endüstrisinde kullanılan üretim süreçlerini, malzemeleri, teknikleri ve teknolojileri alanlarında yeni ve akıllı teknolojilerin kullanımı üzerine odaklanarak bu konularda bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. 

Programın AR-GE çalışmaları inovatif malzeme geliştirme, sürdürülebilir tekstil, dijital tekstil teknolojileri, tekstil makine ve ekipmanları, kimyasallar ve tekstil boyaları gibi sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi hedefler. Bu doğrultuda, laboratuvar ve atölyelerde yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler, bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmaları ve üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

 Tekstil Teknolojisi önlisans programı iki yıllık eğitim vermektedir. Uygulama gerektiren mesleki dersler Tekstil Terbiye Atölyesinde verilmektedir. Sanayi ile işbirliği kapsamında fabrika ve fuar ziyaretleri eğitim-öğretim faaliyetlerini destekleyici olarak takip edilmektedir. Teorik dersler okulumuzun ortak dersliklerinde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

İnternet altyapısı olan dört bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Her laboratuvarımızda 30 bilgisayar bulunmaktadır. Diğer bölümlerce ortak kullanılan 20 dersliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca tüm kapalı alanlarımızda ve açık alanımızın büyük bir bölümünde WIFI internet hizmeti verilmektedir.

Tekstil terbiye alan derslerinin ve uygulamalarının yapıldığı “Tekstil Terbiye Atölyesi ile Konfeksiyon Atölyesi ve Gerber Kalıp Hazırlama Atölyesi”  bulunmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Tekstil Teknolojisi Programından mezun olanlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler:

Moda Giyim Tasarımı
Moda Tasarımı
Moda ve Tekstil Tasarımı
Tekstil
Tekstil Mühendisliği
Tekstil Tasarımı
Tekstil ve Moda Tasarımı

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Tekstil Programı mezunları; Tekstil sektörünün çeşitli kademelerinde mühendis ve ustalar arasında ara teknik eleman olarak görev yapmaktadır. Tekstil fabrikalarında üretimin içinde; laborant, makine operatörlüğü, desinatör, planlama ve müşteri temsilciliği gibi pozisyonlarda çalışmaktadırlar. Tekstil sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler ya da dikey geçiş yoluyla çeşitli bölümlerde (Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarım, Sahne Dekorları ve Kostümü, Tekstil, Tekstil Mühendisliği, Tekstil Tasarım, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı) öğrenimlerine devam edebilmektedir.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir.

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Dr.Öğr.Üyesi.Dilber YILDIZ

Öğr.Gör.Dr. Şennur ASMA DELEN

Öğr.Gör. Yasemin ÇİFTÇİ ŞENER